Pred 25 leti se je zbrala skupina ljubiteljev starodobnikov, ki niso hoteli ničesar prepustiti naključju.

Po prvih srečanjih na različnih lokacijah, med katerimi je izstopal lokal Vija-Vaja z njegovim lastnikom, žal prehitro preminulim Jožetom Horjakom, se je izoblikovala ideja po trajnejšem druženju na stalni lokaciji. Ne po naključju so bili za to izbrani prostori Društva AMD Zvezda, na Kavadarski 21 v Ljubljani, ki je ostalo gostitelj vse do danes.

V tistem času tovrstna druženja in delovanje še ni bilo tako razširjeno in množično, zato lahko to obdobje štejemo za pionirstvo veteranstva na slovenskem prostoru. Ob ustanovitvi je bilo potrebno izbrati ime kluba in določiti prednostne naloge. Izbrano je bilo izvirno ime Codelli in za znak pokončen oval v obliki avtomobilskega hladilnika.

30 letni baron Anton Codelli je 15. novembra 1895 pripeljal prvi avtomobil v Ljubljano. To je bil avtomobil BENZ Velo. Da pa je takrat nastajajoči klub lahko prevzel ime barona Codellija je bilo potrebno pridobiti soglasje njegovih pravnih in stvarnih naslednikov. Iznajdljivi ustanovni člani so vzpostavili stik z njegovo nečakinjo, ki je nesebično dovolila uporabo imena svojega sorodnika in nastal je klub Codelli – kasneje CODELLI CLASIC & SPORTS CAR KLUB – KLUB LJUBITELJEV KLASIČNIH IN ŠPORTNIH VOZIL, ali krajše Codelli klub.

V času od ustanovitve pa do danes so klub predstavljali na skupščinah izvoljeni in potrjeni predsedniki:

Klub Codelli danes šteje skupno150 članov, od tega je 30 družinskih članov, ter častnih članov. Klub Codelli je tudi ustanovni član Zveze SVS, ki je bila ob prisotnosti še osmih ustanovnih članov ustanovljena leta 1997.

V času delovanja je društvo Codelli organiziralo nešteto prireditev lokalnega, pa tudi mednarodnega značaja. Že v letu 1991 je bil organiziran prvi Slovenija Classic Maraton, katerega poslanstvo se je obdržalo vse do danes. Kot ena najbolj prepoznavnih pa je prireditev »Nagrada Podutika«, ki je bila vseskozi tudi zelo dobro zastopana z domačo in mednarodno udeležbo.

Po zaslugi prizadevnega prireditelja Jureta se je tudi »Spomladansko kurblanje« na Lučarjevem kalu uvrstilo na koledar tradicionalnih prireditev društva. Tokratno srečanje smo tudi združili z praznovanje 25 obletnice društva.

Ob tej priložnosti vsem iskrene čestitke, še posebno pa vsem predsednikom in ostalim članom, ki so kljub različnim interesom vztrajali in pripomogli,da je klub dočakal spoštovanja vredno obletnico.