Člani upravnega odbora Zveze SVS in njen predsednik so v preteklih dneh dobili ogromno število telefonskih klicev in elektronskih sporočil z izrazi začudenja nad objavo zveze SVAMZ in z ogorčenjem nad načinom delovanja nekaterih visokih predstavnikov zveze SVAMZ.

Vzrok je objava zveze SVAMZ, ki govori o tem, da Zveza SVS ni bila ustanovljena dne 19.9.1997, da med takrat ustanovljeno Zvezo SVS in današnjo Zvezo SVS ni nobene povezave oziroma identitete in o tem, da je zveza SVAMZ bila ustanovljena in registrirana pred ustanovitvijo Zveze SVS. Do takih ugotovitev naj bi upravni odbor zveze SVAMZ prišel na osnovi javno dostopnih dokumentov v arhivu Upravne enote Ljubljana. Pri naštevanju pridobljenih dokumentov pa namerno ni navedenih nekaj bistvenih besed v naslovih dokumentov ali kar celih dokumentov. V podkrepitev svojega prepričanja in navedb je zveza SVAMZ naročila izdelavo pravnega mnenja pri zasebni Družbi za svetovanje v javni upravi, DSJU.

Ustanovitev Zveze SVS je bila izvedena dne 19.9.1997 z ustanovnim občnim zborom vseh ustanoviteljev in s sprejetjem potrebnih dokumentov ter z oddajo vloge za registracijo na Upravno enoto Ljubljana dne 29.12.1997. Na zahtevo Upravne enote pa je bilo potrebno temeljni akt dopolniti in pridobiti še nekatere dokumente. V času dopolnjevanja vloge pa sta dva ustanovitelja Zveze SVS sodelovala pri ustanovitvi zveze SVAMZ, zato sta bila, skladno s temeljnim aktom Zveze SVS, brisana iz seznama ustanoviteljev. Prav tako sta bila s seznama ustanoviteljev brisana še dva ustanovitelja, saj nista predala ustreznih dokumentov za registracijo. Postopek registracije Zveze SVS je bil zaradi takih sprememb zaključen šele dne 7.1.2000 z izdajo ustrezne odločbe o vpisu Zveze SVS v register društev.

Upravni odbor Zveze SVS trdno vztraja na svojem prepričanju o datumu ustanovitve Zveze SVS dne 19.9.1997. Tudi Zveza SVS ima neodvisno in uradno mnenje o svoji ustanovitvi in registraciji. To je namreč že več kot šestnajst let pravnomočna Odločba o ustanovitvi Zveze SVS, ki jo je Upravna enota Ljubljana izdala na osnovi »zapisnika Ustanovnega občnega zbora«, sprejetega »temeljnega akta« in »sklepa o ustanovitvi Zveze SVS« z dne 19.9.1997. Zanimivo, da je zapisnik Ustanovnega občnega zbora dne 19.9.1997 podpisal kot overovatelj tudi g. Grom, kar danes izpodbija. Zveza SVS je svoje trdno prepričanje o ustanovitvi Zveze SVS dne 19.9.1997 podkrepila še z dodatnim neodvisnim pravnim mnenjem priznane odvetniške družbe.

Opisani način delovanja ozkega vodstva zveze SVAMZ zanesljivo ne pomeni korakov k sodelovanju članov obeh zvez in vseh ljubiteljev starodobništva, ampak pomeni izkoriščanje članov zveze SVAMZ za doseganje ozkih privatnih interesov posameznikov.