V Evropskem parlamentu je komite IMCO pripravil osnutek direktive za zavarovanje motornih vozil (Motor Insurance Directive – COM(2018) 336). Direktiva med drugim predvideva nujnost zavarovanja vseh vozil, tudi za starodobna vozila, ki niso v redni uporabi, kot so npr. vozila v muzejih, v fazi restavriranja ali v domačih zbirkah.

Tako pripravljena direktiva bi, ob uveljavitvi, lastnikom starodobnih vozil povzročala veliko težav in dodartnih, nepotrebnih stroškov. Poročevalci in FIVA lobisti v evropskem parlamentu so zato pripravili štiri dopolnitve – amandmaje, ki so namenjeni zmanjšanju tveganj negativnih vplivov direktive na uporabo in aktivnosti s starodobnimi vozili.

Zveza SVS, kot uradni predstavnik mednarodne zveze starodobnih vozil FIVA za Slovenijo z nazivom FIVA ANF, je zato prosila slovenskega poslanca v Evropskem parlamentu g. Šoltesa, naj predlagane amandmaje v razpravi in pri glasovanju podpre.

Lobiranje FIVA in glasovanje evropskih poslalnecv je bilo uspešno in bodoča obravnava navedene direktive o zavarovanju motornih vozil, bo starodobnim vozilom bolj naklonjena.