V soboto, 16. marca 2024, je OTC Škofljica organiziral S.K.O.K., Starodobniški Klepet OKavi, pred E.Leclercom na Rudniku. Udeležba članov in somišljenikov iz drugih klubov je presegla pričakovanja glede na slabo vremensko napoved. Ob pogledu na starodobnike, 82 avtomobilov in 23 motorjev ter mopedov, smo se vrnili v čas, vsaj za 30 let nazaj.

Atrakcija starodobniškega klepeta  in  krepko najstarejše vozilo  na srečanju, je bil Benzov dvosed. Benz Velo je bil eden prvih avtomobilov , ki ga je predstavil Carl Benz leta 1894 kot nadaljevanje Patent Motorwagen . 67 Benz Velos je bilo izdelanih leta 1894 in 134 leta 1895. Zgodnji Velo je imel 1L motor z 1,5 metričnimi konjskimi močmi (1,5 KM; 1,1 kW), kasneje pa motor s 3 metričnimi konjskimi močmi (3 KM; 2 kW), ki je zagotavljal največjo hitrost 19 km/h (12 mph). Velo je uradno predstavil Karl Benz kot Velocipede in je postal prvi standardiziran serijski avtomobil na svetu .  Velocipede je ostal v proizvodnji med letoma 1894 in 1902, s končnim številom izdelanih več kot 1200 primerkov. 

Benz Velo iz leta 1896 je na prireditev pripeljal, na povabilo Frenka Udovča, Christoph Schmidt iz Bavarske. Zanimanje za ta čudež tehnološkega razvoja je bilo izredno. Gospod Krištof pa je velikodušno ustregel mnogim gledalcem (ki jih je bilo tokrat mnogo, mnogo več kot običajno) s kratko vožnjo, s katere so se vračali nasmejanih obrazov. Med srečneži je bil tudi naš predsednik, Franc Gruden.

Za uspešno organizacijo se zahvaljujemo vsem članov kluba OTC Škofljica, Zvezi SVS, E.Leclercu Ljubljana Rudnik, lokalu Moj lokal  in vsem udeležencem. Skupaj z vami smo preživeli  lep pomaldanski dopoldan. Vidimo se naslednje leto.

Člani kluba OTC Škofljica