Obvestila

31. Mednarodni rally Veteranov – Prekmurje 2024

Čeprav je prvi junijski vikend tudi v Pomurju “spremljalo” deževno vreme, je Motoklubu Veterani Murska Sobota uspelo izplejati že 31. mednarodni rally Veteranov “Prekmurje 2024”.

Začetek rallya je bil na sedežu motokluba Veterani MS na Obrtni ulici Murska Sobota, kjer je prisotne med drugimi pozdravil in nagovoril tudi Mursko Soboški župan Damjan Anželj.

Krožna proga je bila dolga okoli 89 kilometrov in je vključevala več tekmovalno kontrolnih točk ter kontrolnih točk, kjer so se tekmovalci pokazali svoje spretnosti in znanje v vožnji starodobnikov.

To je že drugo srečanje starodobnikov v letu 2024, ki šteje za prvenstvo Zveze Slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil, zato je dogodek privabil številne ljubitelje starodobnih vozil iz celotne Slovenije.

Namen srečanja ni bil le tekmovalne narave, temveč tudi druženje, izmenjava izkušenj in krepitev vezi med ljubitelji starodobnikov.

26. Adria Classic Rally

26. Adria Classic rally

Člani društva ljubiteljev starodobnih vozil in plovil Adria Classic iz Kopra so v soboto, 18. 5. 2024, organizirali 26. Adria classic rally. Pričakalo nas je prelepo sončno vreme in skoraj devetdeset kilometrov dolga proga, ki so jo organizatorji začrtali tako, da je potekala tako ob morju, kot po zaledju s prekrasnimi pogledi na različne kotičke slovenske obale. Udeleženci so se zbrali neposredno ob morju in sicer na Ukmarjevem trgu. 105 posadk, med njimi 87 osebnih vozil, 16 motornih koles in dvema motornima kolesoma z bočnima prikolicama, je pot vodila do Srednje tehniške šole Koper, ker so potekate različne spretnostne preizkušnje. Nato so prevozili vasi Šmarje, Gažon, Korte do Portoroža, kjer so nas postregli v hotelu Boutique. Naslednji postanek je bil v Svetem Petru nad Dragonjo nato pa še v Marezigah, kjer so ravno tiste dni potekale različne prireditve v sklopu praznika Mestne občine Koper. Sledila je vožnja skozi Montinjan, Vanganel, Koper do izolskega hotela Delfin, kjer je potekala zaključna prireditev z razglasitvijo rezultatov in večerjo. Najstarejši avtomobil je bil Hupmobil RS Starder, letnik 1921, najstarejše motorno kolo pa Victoria KR20EN, letnik 1937.

Udeleženci in organizatorji so bili s prireditvijo zelo zadovoljni. Naslednje leto vas ponovno vabimo na Primorsko, na 27. Adria classic rally, s startom v občini Piran.

Foto utrinki:

MKVMS Rally Prekmurje 2024 – 1.6.2024 – prvenstvo Zveze SVS

Spoštovani.

Moto klub Veterani iz Murske Sobote vas vabi na 31. rally “Prekmurje 2024”.
Prvo srečanje ki šteje za prvenstvo Zveze SVS je pravkar za nami.
Prijetni topli kilometri na obali so nas ogreli za letošnje prvenstvo Zveze SVS.

V začetku junija se prvenstvo Zveze SVS seli v Prekmurje.
Zato bo za tiste, ki se želite preizkusiti v natančnosti in spretnosti z vašim vozilom dobro poskrbljeno, vsi tisti, ki vas bolj zanima pokrajina Prekmurja, boste lahko v turistični vožnji uživali v naravi in kulinarični ponudbi.

Cena: voznik 45,00 EUR in sovoznik 35,00 EUR.

Zaradi lažje organizacije vse zainteresirane prosimo za prijavo

Prijavnica 31. rally Prekmurje 2024

Lepo vabljeni, UO MK Veterani MS

Avto Moto Klasika 2024

Mednarodna razstava starodobnih vozil

AVTO – MOTO – KLASIKA 2024

V dneh od 5.04. do 7.04. 2024 se je v sklopu sejma Lov in Ribolov na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni odvila že sedma po vrsti – mednarodna razstava starodobnih vozil. Organizator razstave je bila Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil – Zveza SVS,  v sodelovanju s Pomurskim sejmom. Cilj razstave je bil širši javnosti predstaviti starodobna vozila, ki jih sicer hranijo, vzdržujejo in se z njimi tudi občasno vozijo člani ljubiteljskih društev, ki so včlanjeni v Zvezo SVS. Odzvala se je več kot polovica vseh društev oz. klubov, našemu povabilu pa so se odzvali tudi člani nekaterih društev iz sosednjih držav, in sicer iz Hrvaške, Madžarske in Avstrije in Srbije.

Na letošnji razstavi smo lahko občudovali nekatera izjemna starodobna vozila, ki so sicer v javnosti redkeje videna, nekatera pa so bila šele prvič predstavljena.  Med njimi velja posebej omeniti izjemen primerek predvojnega osebnega vozila Bugatti T50, ki ga je na ogled pripeljal znani madžarski restavrator in lastnik izjemne zbirke raritetnih starodobnih avtomobilov Istvan Kisapati. Gre za enega izmed najraritetnejših avtomobilov znamke Bugatti, saj so teh T50  izdelali le 65 kosov. Pogonski agregat je 8 valjni DOHC z delovno prostornino 4970 ccm in pogonsko močjo agregata s puhalnikom kar 225 konjskih moči. Takrat je veljal za najmočnejši agregat za cestno izvedbo avtomobila. Edinstvena je tudi karoserijska oblika kupeja, ki ga je leta 1931 izdelala karoserijska delavnica Million Guiet iz Pariza, načrt zanjo pa je izdelal sam tovarniški dirkač te znamke – Pierre de Vizcaya. Oblika avtomobila ponazarja takratni Art déco stil, ki pooseblja glamur in ekstravaganco. Od domačih raritet velja omeniti dvovaljno motorno kolo Tomos z delovno prostornino 175 ccm, izdelanih je bilo le 6 prototipov, razstavljeni je v lasti Srednje tehniške šole iz Kopra in je edini vozni primerek. Razstavljena je bila paleta  osmih  roadsterjev in kabrioletov  znamke Mercedes Benz, ki jih je tovarna proizvajala v obdobju pred drugo svetovno vojno in vse do obdobja novodobnih vozil. S tem je bil nazorno prikazan trend razvoja avtomobilov »zgoraj brez« omenjene tovarne, ki jih imajo v lasti člani Mercedes Benz kluba Slovenije. V društvu Večno mladi iz Šentjurja so razstavili  najstarejše dvokolo znamke Puch iz leta 1901 ter najstarejše motorno kolo s prostornino 175 ccm, znamke Laurin & Klement iz leta 1903. Za različne kategorije vozil smo njihovim lastnikom podelili posebne plakete. Vsak sodelujoči lastnik je za svoje razstavljeno vozilo prejel spominsko bakreno značko, društva in nekateri posamezniki pa posebne zahvale za sodelovanje.  Lastniki in sovozniki starodobnikov, ki so se pripeljali na obisk razstave na sejmišče, so imeli prost vstop. Vsi starodobničarji  smo uživali ob druženju, izmenjavi mnenj,  tudi poslušanju predavanja o restavratorskem podvigu mladega restavratorja ter se zabavali ob dobri hrani, žlahtni kapljici ter  poslušanju zimzelenih in »zaprašenih«  melodij, ki jih je s svojim nastopom pričarala skupina izvrstnih prekmurskih  glasbenikov »Prašnati«. Večina sodelujočih se je strinjala, da se čez dve leti, ko bo na sporedu naslednja istoimenska prireditev,  ponovno snidemo na tem prizorišču.

Prvi dan:

Drugi dan:

Tretji dan:
Podrobnejši povzetek:

SKOK OTC Postojna 2024

3. DOBRODELNI STARODOBNIŠKI KLEPET OB KAVI

Društvo ljubiteljev starodobnih vozil Postojna – Oldtimer Club Postojna je v nedeljo 14.04.2024, v sodelovanju z Zvezo SVS, izpeljalo že 3. dobrodelni S.K.O.K. (Starodobniški Klepet Ob Kavi). Dogodka so se udeležili prijateljski klubi iz celotne Slovenije. Dogodek je z obiskom razstavljavcev iz sosednje Italije ter Hrvaške postal mednarodnem.

Več sto obiskovalcem, občanom Občine Postojna in širše, smo na ogled postavili preko 50 eksponatov starodobnih vozil. Predstavili smo delovanje društva, brezplačno smo delili tudi revije Zveze SVS ter kavico. Dogodek smo kulinarično začinili z pasuljem iz vojaške kuhinje.

Da je bil dogodek zopet dobrodelen, se nam je pridružilo tudi društvo PALČICA POMAGALČICA Obiskovalcem lahko rečemo samo en velik Hvala! Zbrali smo namreč preko 600,00 € prostovoljnih donaciji.

Za sodelovanje se zahvaljujemo ekipi TIME OUT CAFFE Postojna ter EUROSPIN EKO d.o.o. za izposojo parkirišča pred EUROSPIN Postojna. Dogodek je bil sofinanciran s strani Občine Postojna.

SKOK AMD Tolmin 2024

Tradicionalni »Starodobniški Klepet Ob Kavi«, ki ga je priredilo AMD Tolmin, sekcija AVTOKARETA je potekal v prekrasnem nedeljskem dopoldnevu. Izkoristili smo ga za druženje in klepet, kot zelo lepo popotnico v novo sezono. V znamenju ohranjanja kulturne in tehnične dediščine smo srečanje izkoristili tudi za vajo na prihajajoče prvenstvo zveze SVS. Nanizalo se bo kar 7 tekem, zato velja vaditi, kajti le vaja dela mojstra! Vozniki so se izkazali in tudi utrudili, zato je še kako teknil prigrizek s kavo sredi Tolmina!