Obvestila

NOVICA IZ FIVA

V Evropskem parlamentu je komite IMCO pripravil osnutek direktive za zavarovanje motornih vozil (Motor Insurance Directive – COM(2018) 336). Direktiva med drugim predvideva nujnost zavarovanja vseh vozil, tudi za starodobna vozila, ki niso v redni uporabi, kot so npr. vozila v muzejih, v fazi restavriranja ali v domačih zbirkah.

Tako pripravljena direktiva bi, ob uveljavitvi, lastnikom starodobnih vozil povzročala veliko težav in dodartnih, nepotrebnih stroškov. Poročevalci in FIVA lobisti v evropskem parlamentu so zato pripravili štiri dopolnitve – amandmaje, ki so namenjeni zmanjšanju tveganj negativnih vplivov direktive na uporabo in aktivnosti s starodobnimi vozili.

Zveza SVS, kot uradni predstavnik mednarodne zveze starodobnih vozil FIVA za Slovenijo z nazivom FIVA ANF, je zato prosila slovenskega poslanca v Evropskem parlamentu g. Šoltesa, naj predlagane amandmaje v razpravi in pri glasovanju podpre.

Lobiranje FIVA in glasovanje evropskih poslalnecv je bilo uspešno in bodoča obravnava navedene direktive o zavarovanju motornih vozil, bo starodobnim vozilom bolj naklonjena.

STROKOVNI IZLET, 19.1.2019

Tehnični-etnološki muzej Stara Gora v Bolehnečici, Muzej meščanstva in dežnikarstva v Lendavi ter tamkajšnji grad in sinagoga. Vse to smo si ogledali na strokovnem izletu, ki ga je priredil organizacijski odbor Zveze SVS. Videli smo, kako se je ideja o ohranitvi tehnične, kulturne in premične dediščine, ki se je med člani Društva Oldtimer Stara Gora pojavila leta 2007 deset let kasneje pretvorila v muzej. Spoznali smo kako je včasih zgledalo življenje lendavčanov ter brali o zgodovini prekmurskih židov. Po obilnem kosilu je sledila še podaritev koledarjev letošnjih prireditev starodobnih vozil, namenjena vsem članom zveze.

WINTER TRIAL 2019 – PONOVNO SKOZI SLOVENIJO

Že 19. tradicionalni reli, ki ga pod okriljem mednarodne avtomobilske zveze FIA organizira Classic Events B.V. Vaassen iz Nizozemske, bo med 27. in 29.1. že petič potekal tudi po slovenskih cestah. Več informacij o trasi kot tudi nekaj zanimivih prispevkov lanskoletnega relija na podani spletni povezavi.

SREČNO 2019

VESELE PRAZNIKE, ZDRAVO IN USPEŠNO 2019 IN VELIKO VARNO PREVOŽENIH KILOMETROV S STARODOBNIKI,

VAM ŽELIMO ČLANI ZVEZE SVS.

JEAN TODT V SLOVENIJI

V petek 14. decembra je bila svečana podelitev nagrad CEZ (Centralna Evropska Cona) v avtomobilskih športih, ki jo je letos organizirala Zveza za avto šport Slovenije AŠ2005.

Imeli smo izjemno čast, da smo bili prisotni, ko je predsednik FIA Jean Todt podelil nagrado naši evropski komisarki Violeti Bulc.

Med historičnimi avtomobili je v kategoriji 2 zmagal naš Igor Kotlušek s Fiatom 128 Coupe.

Sam pa sem imel privilegij, da sem lahko Jeanu Todtu izročil jubilejno revijo Zveze SVS, posvečeno našemu prvemu avtomobilistu Antonu Codelliju.

Andrej Vidmar

Direktor za starodobnike AŠ2005