Obvestila

VOZITE STARODOBNIKA NA KITAJSKEM

V zadnjih 30 letih smo priča izrednemu gospodarskemu napredku na Kitajskem. S pomočjo letnih Olimpijskih iger, ki so bile leta 2009 v mestu Beijing, postaja Kitajska vedno bolj odprta za turiste s celega sveta. Ljudje želijo podrobno spoznati Kitajsko in odkriti skrivnosti njene orientalske kulture.

Po letu 1980 je kitajska avtomobilska industrija naredila velik napredek, pravkar je postala največje avtomobilsko tržišče na svetu glede proizvodnje in prodaje cestnih vozil v letu 2009, kar naznanja, da vstopa v obdobje avtomobilizma. Zaradi tega se je močno razširilo zbiranje starodobnih vozil in pritegnilo mnogo entuzijastov, ljubiteljev starodobnikov. V prehodnem času je bilo množicam prikazanih nekaj zgodovinskih in dražjih vozil, kar je vzpodbudilo mednarodno industrijsko komunikacijo na področju starodobnih vozil med Kitajsko in ostalim svetom.

Združenje starodobnih vozil Kitajske (CVUC) je bilo ustanovljeno leta 2005 v mestu Beijing, je neprofitna organizacija s preko 400 člani in zaenkrat 800 vozili. Od aprila 2009 se je CVUC uradno pridružila FIVI udeležila se je tudi generalne skupščine FIVA v Torinu, kjer so njeno sprejetje potrdile vse prisotne članice.

CVUC si prizadeva organizirati naslednjo skupščino FIVA v oktobru 2010 v mestu Beijing. Od 31. oktobra pa do vključno 6. novembra 2010 pa bo CVUC organizirala 1. mednarodno srečanje starodobnih vozil, ki bo priznano kot FIVA B prireditev. Po vzgledu legendarne vožnje Mille Miglia bo ta 7 dnevni »regularity« rally potekal od mesta Beijing do mesta Shanghai na razdalji 1600 km po tradicionalnih ktajskih poteh ob Kitajskem zidu, mestu Confucija, Kitajskih Benetk( mesta na vodi), itd.

  1. dan: Beijing – Tianjin ( vzdolž Kitajskega zidu)
  2. dan: Tianjin – Jinan (pogled na morje)
  3. dan: Jinan – Xuzhou (mesto humanistike)
  4. dan: Xuzhou – Hefei ( zgodovinsko bojno polje)
  5. dan: Hefei – Nanking ( prada vzdolž reke Yangtze)
  6. dan: Nanking – Hangzhou ( pogled na jezera in hribe)
  7. dan: Hangzhou – Shanghai ( srivnostna mesta na vodi)

Srečanja se lahko udeležijo vozila po FIVA klasifikaciji obdobij B, C, D, E in F. Zagotovljena je profesionalna logistična podpora, visok nivo nastanitve in zaupanja vredna varnost.

Ali želite biti priča prvemu uradnemu FIVA srečanju starodobnikov sredi kraljestva?

Kontaktna oseba: Mr. Yang Li
Classic Vehicle Union of China
Room 2 – 902, Shouke Garden C7, Huayuansanli 12.
Taipingqiao Str., Fengtai District,
100073, Beijing,
People’s Republic of China
Tel: + 86 – 10 – 63371405, + 86 – 10 – 63371049
Fax: + 86 – 10 – 63370643
E-mail: autohelper@sina.com
Splet: www.classiccarchina.org

1. POROČILO – GENERALNA SKUPŠČINA FIVA 2009 TORINO

ZVEZA SVS JE IN OSTAJA FIVA ANF

V Torinu, glavnem mestu italijanskega Piemonta, v podnožju savojskih Alp, kjer je tekla zibelka italijanske avtomobilske industrije, je v zadnjem tednu oktobra potekalo večdnevno delovno srečanje članov vseh komisij mednarodne zveze FIVA. Delo komisij je zaključila generalna skupščina vseh delegatov članic zveze FIVA, ki je potekala v soboto 31. oktobra od jutra do poznega popoldneva.

Dogajanja so se udeležili tudi predstavniki Zveze SVS: predsednik Janez Uratnik, podpredsednik Vlado Perkič in predsednik tehnične komisije Edi Glavić. V lepem sončnem dnevu in po prijetni nekaj urni avtomobilski vožnji po industrializirani padski nižini so se udeleženci v četrtek popoldan pripeljali do hotela Golden Palace, kjer je bilo srečanje predstavnikov članov zveze FIVA. Zelo lep, modernističen hotel stoji v neposredni bližini zgodovinskega središča nekdanjega kraljevega in glavnega mesta Italije, ki ga krasi vrsta lepih in impozantnih zgradb ter parkov.

Delo posameznih skupin (pravne komisije, tehnične komisije, motociklistične sekcije, komisije za prireditve, komisije za stare obrti, komisije za članstvo ter seveda upravnega odbora organizacije FIVA) je potekalo v četrtek in v petek preko celega dne. Člani komisij so pregledali in uskladili poročila o delovanju in pripravili predloge za generalno skupščino. Razprave na nekaterih komisijah so bile zelo burne in čustvene, saj se nam obetajo precejšnje spremembe v delovanju starodobništva.

V soboto je potekala generalna skupščina kjer so se zbrali delegati večine včlanjenih zvez in organizacij. Sprejetih je bilo kar nekaj pomembnih odločitev:

nove članice zveze FIVA so postale nacionalne zveze Združenih držav Amerike, Kanade, Kitajske in Maroka. Nekaj kandidatk še ne izpolnjuje vseh pogojev za članstvo. FIVA je tako postala res svetovna organizacija, kjer nas je zdaj združenih, skupaj s Kitajci, že preko 1.500.000 ljubiteljev starodobnih vozil.
Tehnični kodeks je bil precej predelan in bo prinesel kar nekaj novosti glede vrst vozil, ki lahko pridobijo izkaznico FIVA ID Card (na primer predelana in sestavljena vozila). Natančna navodila o tem bodo podana v ustreznih smernicah. Podrobno bomo o vseh novostih poročali ob naslednji priložnosti.
V centru Bruslja je FIVA odprla svojo stalno pisarno, ki bo služila boljšim možnostim za komuniciranje s članicami in z javnostmi.
Obnovljena in precej spremenjena je spletna stran, kjer je zdaj dostopnih preko 600 strani različnih gradiv.
Predvideno je neposredno (On-Line) izpolnjevanje podatkov o vozilih za pridobitev izkaznice v skupni elektronski bazi podatkov in neposredno preverjanje statusov izkaznic ob prireditvah.
Po mnogih letih trudapolnega in uspešnega dela so v upravnem odboru prenehali aktivno delovati nekateri zaslužni člani (na primer predsednik komisije za članstvo J.J. Dolleman, blagajničarka ga. Mueller). Zamenjali so jih novi, sveži člani.

Za vse člane Zveze SVS pa je seveda zelo pomembna novica in sklep upravnega odbora zveze FIVA, ki je bil objavljen tudi na generalni skupščini, da Zveza SVS je in bo tudi v naprej uradna predstavnica organizacije FIVA za Slovenijo z nazivom FIVA ANF. Upravni odbor pa istočasno poziva obe sprti strani v Sloveniji naj pričneta aktivno in miroljubno sodelovati v korist vseh ljubiteljev starodobništva. Takšna odločitev upravnega odbora je tudi in predvsem posledica dogodkov in vsebine razgovorov med predstavniki obeh slovenskih zvez in članov zasliševalne komisije FIVA (Hearing Committee), ki so potekali na zahtevo FIVA dne 10. oktobra v Leidnu pri Amsterdamu.

Tako predsednik FIVA Horst Bruening osebno kot ostali člani upravnega odbora so predstavnike Zveze SVS v Torinu sprejeli prijazno in prijateljsko ter se z nami odkrito pogovorili o stanju pri nas in o bodočih aktivnostih v Zvezi SVS. To nam daje vzpodbudo za še boljše nadaljnje delo v Zvezi SVS.

Ljubljana, 5.10.2009

Zapisal
Predsednik SVS
Janez Uratnik

1O72 VOZIL NA VRANSKEM

Za deseto obletnico ustanovitve zveze SVAMZ se je na Vranskem zbralo 1072 vozil. Zvezi SVAMZ čestitamo za 10. obletnico ustanovitve in za zbrano število vozil.

Ob tem se istočasno zahvaljujemo vsem članom Zveze SVS, ki so s svojimi vozili v tako velikem številu, vsem nasprotjem med zvezama navkljub, prišli na Vransko in s tem pripomogli k takšnemu številu vozil.

Število vozil 1072 je res veliko za tako majhen in omejen prostor na Vranskem. Nedvomno pa bi bilo to število še večje, če bi se še več članov zveze SVAMZ, ki jih je nekaj tisoč in ki imajo preko šest tisoč vozil, udeležilo prireditve in bi s tem bil delež udeležbe večji od približno 15 % članstva.

Pisarna Zveze SVS