Obvestila

IZDANE PRVE NOVE IZKAZNICE FIVA V SLOVENIJI

Mednarodna organizacija FIVA je uvedla elektronski način vnosa podatkov in izdelave izkaznic za starodobna vozila.

Sodobni On-Line način je med prvimi na svetu začela uporabljati tudi Zveza SVS.

Na zelo uspešnem sejmu Avto-moto klasika v Gornji Radgoni so bile v soboto, 13. aprila 2019, ponosnim lastnikom predane prve štiri nove izkaznice FIVA za njihove starodobnike.

Čestitamo.

Zveza SVS še vedno in redno preko svojih društev izdaja izkaznice SVS za starodobna vozila.

NASLEDNJI S.K.O.K. BO V SOBOTO, 4. MAJA, V KRŠKEM

Naslednji »Starodobniški Klepet Ob Kavi« – S.K.O.K. – bo v Krškem pred Qlandijo v soboto, 4. maja, med 9:00 in 12:00 uro.

Prijavnine ni, kava bo, dobra družba starodobnikov zagotovljena.

To bo za Koprom, Ljubljano in Mariborom že četrto neformalno srečanje in druženje lastnikov in ljubiteljev starodobnih vozil Zveze SVS.

Zanimivi starodobni avtomobili in motocikli bodo na ogled obiskovalcem Qlandije, »starodobniki« pa bodo lahko kakšno rekli o restavriranju, rezervnih delih, registraciji in podobnih večnih vprašanjih ljubiteljev starodobnih vozil.

Pridi tudi ti !

NOVICA IZ FIVA

V Evropskem parlamentu je komite IMCO pripravil osnutek direktive za zavarovanje motornih vozil (Motor Insurance Directive – COM(2018) 336). Direktiva med drugim predvideva nujnost zavarovanja vseh vozil, tudi za starodobna vozila, ki niso v redni uporabi, kot so npr. vozila v muzejih, v fazi restavriranja ali v domačih zbirkah.

Tako pripravljena direktiva bi, ob uveljavitvi, lastnikom starodobnih vozil povzročala veliko težav in dodartnih, nepotrebnih stroškov. Poročevalci in FIVA lobisti v evropskem parlamentu so zato pripravili štiri dopolnitve – amandmaje, ki so namenjeni zmanjšanju tveganj negativnih vplivov direktive na uporabo in aktivnosti s starodobnimi vozili.

Zveza SVS, kot uradni predstavnik mednarodne zveze starodobnih vozil FIVA za Slovenijo z nazivom FIVA ANF, je zato prosila slovenskega poslanca v Evropskem parlamentu g. Šoltesa, naj predlagane amandmaje v razpravi in pri glasovanju podpre.

Lobiranje FIVA in glasovanje evropskih poslalnecv je bilo uspešno in bodoča obravnava navedene direktive o zavarovanju motornih vozil, bo starodobnim vozilom bolj naklonjena.

STROKOVNI IZLET, 19.1.2019

Tehnični-etnološki muzej Stara Gora v Bolehnečici, Muzej meščanstva in dežnikarstva v Lendavi ter tamkajšnji grad in sinagoga. Vse to smo si ogledali na strokovnem izletu, ki ga je priredil organizacijski odbor Zveze SVS. Videli smo, kako se je ideja o ohranitvi tehnične, kulturne in premične dediščine, ki se je med člani Društva Oldtimer Stara Gora pojavila leta 2007 deset let kasneje pretvorila v muzej. Spoznali smo kako je včasih zgledalo življenje lendavčanov ter brali o zgodovini prekmurskih židov. Po obilnem kosilu je sledila še podaritev koledarjev letošnjih prireditev starodobnih vozil, namenjena vsem članom zveze.

WINTER TRIAL 2019 – PONOVNO SKOZI SLOVENIJO

Že 19. tradicionalni reli, ki ga pod okriljem mednarodne avtomobilske zveze FIA organizira Classic Events B.V. Vaassen iz Nizozemske, bo med 27. in 29.1. že petič potekal tudi po slovenskih cestah. Več informacij o trasi kot tudi nekaj zanimivih prispevkov lanskoletnega relija na podani spletni povezavi.