Obvestila

25 LET DRUŠTVA CODELLI

Pred 25 leti se je zbrala skupina ljubiteljev starodobnikov, ki niso hoteli ničesar prepustiti naključju.

Po prvih srečanjih na različnih lokacijah, med katerimi je izstopal lokal Vija-Vaja z njegovim lastnikom, žal prehitro preminulim Jožetom Horjakom, se je izoblikovala ideja po trajnejšem druženju na stalni lokaciji. Ne po naključju so bili za to izbrani prostori Društva AMD Zvezda, na Kavadarski 21 v Ljubljani, ki je ostalo gostitelj vse do danes.

V tistem času tovrstna druženja in delovanje še ni bilo tako razširjeno in množično, zato lahko to obdobje štejemo za pionirstvo veteranstva na slovenskem prostoru. Ob ustanovitvi je bilo potrebno izbrati ime kluba in določiti prednostne naloge. Izbrano je bilo izvirno ime Codelli in za znak pokončen oval v obliki avtomobilskega hladilnika.

30 letni baron Anton Codelli je 15. novembra 1895 pripeljal prvi avtomobil v Ljubljano. To je bil avtomobil BENZ Velo. Da pa je takrat nastajajoči klub lahko prevzel ime barona Codellija je bilo potrebno pridobiti soglasje njegovih pravnih in stvarnih naslednikov. Iznajdljivi ustanovni člani so vzpostavili stik z njegovo nečakinjo, ki je nesebično dovolila uporabo imena svojega sorodnika in nastal je klub Codelli – kasneje CODELLI CLASIC & SPORTS CAR KLUB – KLUB LJUBITELJEV KLASIČNIH IN ŠPORTNIH VOZIL, ali krajše Codelli klub.

V času od ustanovitve pa do danes so klub predstavljali na skupščinah izvoljeni in potrjeni predsedniki:

  • VRHUNEC Miha, od začetka 1991 do 1994
  • TURŠIČ Milan ( žal že pokojni ) od 1994 do 1998
  • DEMŠAR Urban od 1998 do 2002
  • URATNIK Janez od 2002. do 2008
  • JEŠE Miloš od 2008 do 2016
  • PAVLIČ Drago, trenutni predsednik od 1.3.2016 dalje

Klub Codelli danes šteje skupno150 članov, od tega je 30 družinskih članov, ter častnih članov. Klub Codelli je tudi ustanovni član Zveze SVS, ki je bila ob prisotnosti še osmih ustanovnih članov ustanovljena leta 1997.

V času delovanja je društvo Codelli organiziralo nešteto prireditev lokalnega, pa tudi mednarodnega značaja. Že v letu 1991 je bil organiziran prvi Slovenija Classic Maraton, katerega poslanstvo se je obdržalo vse do danes. Kot ena najbolj prepoznavnih pa je prireditev »Nagrada Podutika«, ki je bila vseskozi tudi zelo dobro zastopana z domačo in mednarodno udeležbo.

Po zaslugi prizadevnega prireditelja Jureta se je tudi »Spomladansko kurblanje« na Lučarjevem kalu uvrstilo na koledar tradicionalnih prireditev društva. Tokratno srečanje smo tudi združili z praznovanje 25 obletnice društva.

Ob tej priložnosti vsem iskrene čestitke, še posebno pa vsem predsednikom in ostalim članom, ki so kljub različnim interesom vztrajali in pripomogli,da je klub dočakal spoštovanja vredno obletnico.

MEDNARODNA REVIJA PREDVOJNIH STARODOBNIKOV “A” V KAMNIKU

MEDNARODNA REVIJA PREDVOJNIH STARODOBNIKOV “A” V KAMNIKU

Društvo starodobnih vozil Kamnik bo v času do 22. – 24. maja 2015 organiziralo Mednarodno revijo starodobnikov »A« razreda (letnik 1889 do 1940). To je edinstvena tovrstna revija v Sloveniji, ki se bo pričela v petek, 22.4.2015 s sprejemom udeležencev iz tujine v Hotelu Malograjski dvor v Kamniku in nadaljevala v soboto zjutraj v Arboretumu Volčji potok.

Ob 9:00 uri bo štart prve kolone motoristov in ob 9:15 uri druge kolone avtomobilov starodobnikov. Koloni se bosta ustavili v centru Kamnika, kjer bo predstavitev vozil in ob 10:30 uri slavnostna otvoritev revije, s pozdravom župana Občine Kamnik, Marjana Šarca, predsednika DSVK Miroslava Vrhovnika, predsednika SVS Janka Uratnika, predstavnika FIVE in pozdrav županov sodelujočih občin. Koloni vozil bosta ob 11:00 uri nadaljevali pot s postanki v Škofji Loki, od 12. do 15. ure, kjer bo istočasno tudi obrtni sejem, v Kranju od 16. do 17,30 ure, kjer bodo tudi druge moto prireditve s spremljajočim programom. V zgodnjih večernih urah bosta koloni prispeli na Brdo pri Kranju, kjer bo družabni večer s podelitvijo priznanj in prenočitev. V nedeljo bo sledil ogled Brda in 11.00 uri nadaljevanje poti v smeri proti Šenčurju, kjer nas bo pričakali folkloristi, šenčurska godba, konjske vprege in nato zaključek v Parku Arboretum v Volčjem potoku, kjer bo zaključek prireditve, vozila nam vsako leto okrasijo s cvetjem in bodo na ogled obiskovalcem parka.

Udeleženci in gostje se bodo dva dni spoznavali z znamenitostmi krajev gostiteljev in se z gledalci poveselili ob spremljajočih programih. Za pestrost dogajanja bo v Kamniku in na Brdu pri Kranju poskrbel priznani dixiland ansambel “STARI MAČKI” z izbranim sporedom iz časa nastanka vozil udeležencev. Vse tri dni nas bodo razveseljevali “Kunštni prleki” s Prleško Republiko, plesalke plesne skupine Country Mačke iz Kranja bodo zaplesale v hotelu Brdo, tako da bo ob okusni večerji poskrbljeno za prijetno vzdušje vseh udeležencev in gostov prireditve.

Da pa bo prireditev brezhibno izpeljana,v organizacijskem in varnostnem smislu, nam bodo na pomoč priskočili člani AMD društev Kamnik, Škofja Loka, Kranj, Šenčur in Cerklje na Gorenjskem, z varovanjem celotne poti in vozil udeležencev, katerih vrednost je neprecenljiva. Poleg omenjenih v dogodku sodelujejo še: AMZS z vlečno službo, podjetje Rodex s spremljevalnimi vozili obeh kolon, motoristična skupina Klavdija Kodermana s Harley Davidson kot predhodnica kolon in člani DSV Kamnik. Ne smemo pa pozabiti tudi na naše neprecenljive sponzorje in donatorje, župane in uslužbence občin, policije, Zavodov za turizem in vseh, ki nam kakorkoli pomagajo izpeljati revijo, kot vsesplošno zanimiv in za Slovenijo nedvomno tudi reprezentančni projekt.

Udeleženci revije so izbrani po strogih kriterijih starodobnikov v omejenem številu, po 40 starodobnih avtomobilov in motorjev oziroma 80 čudovitih starodobnih eksponatov.

Revija starodobnikov je postala izredno odmevna doma, kot tudi v tujini, vsako leto pridružimo v mednarodno revijo po eno ali dve novi državi EU, ter držav naše bivše skupne domovine. Smo tudi prvo slovensko društvo starodobnikov uvrščeno v koledar FIVE, katere predstavnik se bo udeležil naše prireditve.

Prireditev bo tudi medijsko podprta, preko televizije, radijskih postaj in tiskanih medijev iz vseh sodelujočih občin. V soboto bo prireditev snemala tudi TV Slovenija za oddajo “Na lepše”. Izdelan pa bo tudi CD-DVD celotne tridnevne prireditve, ki si jo bo ogledalo od 15.000-20.000 obiskovalcev.

Vljudno vabljeni na ogled prireditve.

Predsednik Društva starodobnih vozil Kamnik: Miroslav Vrhovnik

OLDTIMER KLUB SOTESKA – PRIREDITEV

Oldtimer klub SOTESKA
Klub ljubiteljev starodobne kmetijske tehnike
in starodobnih vozil
Soteška pot 21
1231 Ljubljana

Spoštovani,
Smo društvo ljubiteljev stare kmetijske tehnike in starodobnih vozil OTK SOTESKA s sedežem Soteška pot 21 Šentjakob ob Savi občina Bežigrad. Klub je bil ustanovljen leta 2002 in ima 270 članov. Vsako leto zadnjo soboto v mesecu aprilu organiziramo mednarodno srečanje starodobnikov, kjer se udeleži preko 100 vozil. Letošnje 13. je mednarodno srečanje z udeležbo tujih gostov iz Avstrije in Hrvaške. Vozila katera se udeležijo srečanja so motorji, avtomobili , traktorji. Starost vozil od letnika 1929 pa do 1985.

Prireditev se bo pričela ob 9.00 na sedežu kluba, kjer se zberemo vsi udeleženci. Po zajtrku in pozdravnem govoru predsednika kluba ter po blagoslovu vozil in udeležencev , bo ob 11.00 uri pričetek vožnje, ki poteka po lokalnih cestah skozi nakupovalno središče BTC. Na parkirišču pred Kristalno palačo bomo priredili razstavo vozil, za popestritev dogajanja bomo ob 12.00 uri izvedli spretnostno vožnjo za udeležence srečanja, s pomočjo podjetja Indoor karting BTC-rollbar kateri so tudi pokrovitelji in bodo prve tri nagradili z vožnjami na njihovem poligonu z elektro kartingi. Ob 14.00 uri sledi povratek v klub po lokalnih cestah, kjer je organizirano kosilo, podelitev priznanj in druženje. Prireditev se konča ob 19.00 uri.

Za vsa nadaljna vprašanja nas prosim kontaktirajte.
Predsednik kluba
Jože Mejač
gsm: 031 332 561
E-mail: peticija24@gmail.com

Ali

Koordinator srečanja
Franc Udovč
gsm: 041 645 524

MEDNARODNA RAZSTAVA STARODOBNIKOV – »AVTO-MOTO KLASIKA«

V hali C2, C3 in bolšji sejem starodobniških delov in opreme v hali C1 v soboto in nedeljo

Prireditev bo razstavnega in prodajnega značaja in bo posvečena vsem vrstam starodobnega transporta in starodobne tehnike in vas bo popeljala v zgodovino transporta.

Organizator razstave je Zveza SVS – Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil v sodelovanju s Pomurskim sejmom. Zveza združuje že 46 društev, katerih člani imajo v lasti več tisoč starodobnih vozil in nosi posebno odgovornost za pravilno ohranjanje tehnične premične dediščine s poudarkom na motornih vozilih in kot uradna predstavnica mednarodne organizacije FIVA skrbi, da so starodobna vozila pravilno ohranjena, vzdrževana in mobilna in s tem na ogled širšim množicam, ki lahko skupaj z njihovimi lastniki odkrivajo zgodovino in očarljivost teh vozil. Na sejmu bomo predstavili cestna motorna vozila (kolesa s pomožnim motorjem, motorna kolesa, osebne avtomobile, tovorna vozila, traktorje, specialna vozila, vojaška vozila različnih proizvajalcev, v starostnih obdobjih od nastanka vozil pa do 80-tih let prejšnjega stoletja. Ogledali si boste lahko tudi vozila, ki so v fazi restavriranja in obnove. Predstavili pa bomo tudi zbirko koles, ki pomenijo prvo mobilnost in obenem največje odkritje človeštva. Ljubitelji in lastniki starodobnikov pa bodo našli tudi kakšen zanimiv del ali orodje za svojega jeklenega ljubljenčka ali morda celo iskano starodobno vozilo. Prepričani smo, da bo razstava marsikaterega obiskovalca nostalgično popeljala v preteklost, ko so sami, njihovi očetje ali dedki vozili takšna vozila…

Mednarodna razstava starodobnikov – “Avto-moto klasika” (pdf format)

SEJEM STARODOBNIKOV, DELOV IN OPREME SLOVENSKA BISTRICA – 31.5.2014

Avto-moto klub classic Slovenska Bistrica vabi na sejem Starodobnikov, delov in opreme v soboto dne 31.5.2014.

Sejem bo na pokritem parkirišču pred tovarno Impol v Slovenski Bistrici z začetkom: 7.00 do 14.00 za prodajalce in od 8.00 do 14.00 za kupce.

Prodajalci plačajo 5 eur vstopnine, za kar dobijo malico in pijačo. Prodajni prostor se ne plačuje in se razporeja po velikosti, oziroma višini vozila.
Za hrano in pijačo poskrbljeno. Za v naprej prijavljene skupine kupcev uredimo malico po ugodni ceni.
VLJUDNO VABLJENI !
Več informacij
splet: www.amk-classic.si
e-pošta: slavko.pislak@triera.net
e-pošta: senegacnik.jernej@gmail.com